Zwemtherapie

Vaak wordt het bewegen in water niet ervaren als therapie maar als sport en ontspanning. Bewegen in water heeft iets extras t.o.v. bewegen op het land.

Bewegen in water is een uitstekend medium om spieren te versterken en te ontspannen, de gewrichten te ontlasten, de bloedsomloop te stimuleren en de ademhaling te verdiepen. Daarbij de algemene conditie te verbeteren en/of totaal te ontspannen.

Een vicieuze cirkel van bewegingsarmoede en veel pijn kan men d.m.v. zwemtherapie op verschillende manieren doorbreken. Het warme water maakt alle structuren losser en beweeglijker.
Eveneens wordt de doorbloeding vergroot, bloedvaten verruimd, waardoor het hart en de nieren de pijnstoffen en overtollig afvalstoffen makkelijker kunnen afvoeren. Hetgeen kan leiden tot pijnvermindering.

Dragende gewrichten worden ontlast door de opwaartse druk en de dichtheid van water. De dichtheid van water kan het lichaam meehelpen, maar ook tegenwerken. Hierdoor kunnen spanning en ontspanning elkaar goed afwisselen. Zodoende is het water geschikt voor iedereen, van jong tot oud, van topsporter tot gehandicapte.

Bewegen in water kan therapie, maar ook ondersteuning van de therapie zijn. Bewegen in water kan klachten voorkomen.
Een belangrijke bijkomstigheid Voor chronische klachten is, dat het water uitnodigt om opnieuw te gaan bewegen en spelenderwijs te werken aan het lichaam.